财新传媒
位置:博客 > 王海 > 文章归档 > 2016年02月
2016年02月12日 22:40

How Get Started into China’s QSR Market (快餐业)

(我2011年的一篇文章,现在也还适用)

In restaurant business, the Quick Service Restaurant (QSR) concept is a powerful invention in the past century. All top ten restaurant chains in America today are the QSRs [1]. The first Big M built by McDonald brothers in the late 1940’s is reckoned as a modern QSR’s prototype and a milestone that signaled the rapid growth of the QSR industry. 
   As a...

阅读全文>>
2016年02月09日 23:12

标准与习惯

标准与习惯不同,不同在于是否可以量化和合理。量化合理的标准容易转移,而习惯则更是一种风俗。

西方国家严谨,做事有标准,目的性强,实事求是,common sense,是一个放之四海而皆准的过程。制定标准也是一个试错和找平衡的过程。相反,习惯则是一条道走到黑。在《黄河边上的中国》讲到在90年代的河南农村,很多妇女在五六十岁眼睛就瞎了。家里用炉灶做饭没有排烟,烟熏的眼睛睁不开。

豆浆和牛奶的营养物质相似,但是豆浆...

阅读全文>>